Kävelykierrosten kuvaukset

Kesän 2021 kävelykierrosten kuvaukset ovat alla.

Beskrivningar för de olika rundvandringar är nedan.

Voit tiedustella näitä myös tilauskierroksina esim. Visit Turun myynnistä: myynti@visitturku.fi

Elefantista päivänkakkaraan
Aurajoen virtaamista tarkkailee raskaansarjan nisäkäs ja höyhensarjan lohikäärme. Odotettavissa yllättäviä taiteellisia paljastuksia.
Huom! Kierros päättyy Forum Marinumin pihalle. Kävelymatka noin 3 km.

Hautausmaan kierrokset
Turun vanhalla hautausmaalla tutustutaan merkittäviin muistomerkkeihin, kauniisiin taideteoksiin ja kuullaan huikeita tarinoita. Kävelyjen kohteet vaihtelevat eri teemojen mukaisesti.

Hautausmaa: Hautausmaa maantien varrella
Yli 200 vuotta sitten siirrettiin Turun hautausmaa kauas kaupungin ulkopuolelle, Viipuriin vievän maantien varrelle. Kierroksella tutustumme Skanssin hautausmaan historiaan ja sieltä viimeisen leposijan saaneisiin henkilöihin unohtamatta hautausmaan kaikkein kuuluisimpia turkulaisia.

Hautausmaa: Koskettavat kohtalot
Tällä kävelyllä kuullaan tarinoita erikoisista ihmiskohtaloista. Joskus on kohtalon oikku puuttunut peliin, joskus taas onnettomuus on ollut kohtalona.

Hautausmaa: Makkaramestarista salvusälliin
Kävelyllä kuullaan tarinoita Turussa toimineiden käsityöläisten ja heidän perheidensä työstä ja elämänmenosta. Ammattinimikkeitä on paljon, jotkin jo unohtuneet, jotkut taas yhä ajankohtaisia ja tuoreita.

Hautausmaa: Pojat kansan urhokkaan
Kävelykierroksella hautausmaan uudella puolella nostamme katseemme itsenäisen Suomen sotiin ja henkilöihin. Tutustumme sekä sotiin liittyviin muistomerkkeihin että vainajiin, jotka isänmaan kohtalonhetkinä ovat eri tavoin henkensä menettäneet.

Hautausmaa: Taidetta ja taiteilijoita
Lähde mukaan tutkimaan Turun hautausmaan taideteoksia ja kuullaan niiden tekijöistä sekä Turussa vaikuttaneista taiteilijoista monelta taiteen eri alalta.

Keskiaikaa Turussa
Millainen Turun kaupunki oli kiehtovalla keskiajalla? Lähde oppaan kanssa tutkimaan mitä keskiajasta on jäljellä kaupunkikuvassa ja mitä ei.

Kiehtova Kupittaa
Tule kävelemään ja katselemaan Suomen vanhimman ja laajimman kaupunkipuiston ympäristöä – täältä löytyy historiaa ja nykyaikaa, luontoa ja liikuntapaikkoja.

Linnanniemi – menneisyys ja tulevaisuus kohtaavat
Linnanniemen alue kokee tulevina vuosikymmeninä suuria muutoksia. Nyt Turun sataman ja laivayhtiöiden hallinnassa oleva alue muuttuu osaksi Linnakaupunkia. Alueen historia ja tulevaisuus kohtaavat, kun niemi rakentuu asuin-, virkistys-, ja toimitilakäyttöön, ja uusi Historian ja Tulevaisuuden museo löytää täältä paikkansa.

Maarian kirkon tanhuvilla
Historian siivet havisevat vuosisataisia muistoja Maarian kirkon ympäristössä. Ihastelemme kirkon erikoislaatuisia keskiaikaisia holvimaalauksia ja kirkkotarhan erityisyyksiä vaivaisukosta Wäinö Aaltosen muistomerkkiin. Myös pappilan puutarhan vehreydessä on yhtä ja toista kerrottavaa..

Moderni 1920-luvun Turku
Kierroksella tutustutaan klassisistisiin rakennuksiin, joiden esikuvat ovat antiikin ajalta. Samalla kuullaan tarinoita eteenpäin katsovasta ja tulevaisuuteen uskovasta kaupungista.

Mäkeä ylös, rinnettä alas Korppolaismäellä
Tällä kävelyllä ihaillaan maisemia korkealta, muistellaan mäellä ja sen juurella olleita torppia, kierretään muuttuneissa rantamaisemissa modernien asuntojen ja telakkamuistojen parissa. 

Portsan poikia ja arkirealismia
Portsa, Port Arthur, Turun VIII kaupunginosa – puutaloalueen romantiikkaa ja realismia 1900-luvun alusta tähän päivään Mikaelin kirkonmäeltä meidän kylälle ja takaisin

Salaperäinen Turku
Kierroksella tutustutaan paikkoihin, joita et ehkä omin päin löytäisi ja kuullaan unohdettuja tarinoita varjoisilta kujilta.

Tanssiaisten Turku
Tutustumme 1800-luvun Turun tanssiaisiin ja juhliin sekä niiden tapahtumapaikkoihin. Annamme valssin ja menuetin kiidättää meitä juhlista toisiin.

Takamaasta arkkitehtuurin helmeksi – Kupittaa ja Vasaramäki
Miten Vasaramäestä tuli pientaloidylli? Mitä Kupittaan puistoon suunniteltiin? Useat arkkitehdit suunnittelivat eteläisen takamaan rakentamista – niin kaavoitusta kuin rakennuksiakin 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Myös Erik Bryggman ja Lauri Sipilä antoivat modernin panostuksensa alueen rakennuskantaan.

Tautinen Turku
Ammoisista ajoista ovat Turkua piinanneet kulkutaudit ja vitsaukset. Kierroksella tutustutaan myös hoitolaitoksiin, hoitoihin sekä lääkäreihin. Eikä Turun tautikaan jää käsittelemättä. Huom. kesto 2 h

Turun Palo
Kierroksella palataan vuoden 1827 traagisiin tunnelmiin ja käydään läpi mitä Pohjoismaiden suurimmassa kaupunkipalossa tapahtui ja missä.

Uskomaton Turun nainen Kävelykierroksella tutustutaan turkulaisiin voimanaisiin, jotka ovat muovanneet kaupungin historiaa vuosisatojen ajan.

Yllätyskierros
Sokkokierros…. onko sokkona opas vai opastettavat, vai pidämmekö vain kierroksen aiheen salassa lähtöhetkeen saakka? Tule mukaan katsomaan ja kuuntelemaan, jotain.

PÅ SVENSKA

Begravningsplatsen
Vi beundrar minnesmärken, ser på konstverk och lyssnar på berättelser om personerna bakom namnen. Innehållet i promenaderna varierar enligt olika teman.

Begravningsplatsen: Konst och konst(närl)iga människor
Vandringen fokuserar på konst på begravningsplatsen samt konstnärer som varit verksamma i Åbo på olika områden, bildkonstnärer, skriftställare, musiker och andra. Kanske även något bara lite ”konstigt” kan vara med.

Begravningsplatsen: Söner av ett folk, som blött
Under rundvandringen på nya begravningsplatsen minns vi händelser och  personer från vår självständighets olika skeden och lyfter blicken till minnesmärken som är förknippade med våra krig.                                

S:t Marie kyrka och prästgård – kulturminnen från flydda tider
Historiens vingslag känns starka kring S:t Marie kyrka. Inne i kyrkan beskådar vi bl.a. de säregna valvmålningarna, och på kyrkogården kan vi se några speciella minnesmärken från fattiggubben till Wäinö Aaltonen. Strax intill, gömd  i lummig grönska, ligger prästgården om vilken det också finns ett och annat att berätta.

Åbo brand
Vandringen ger en återblick på de tragiska stämningarna år 1827 och belyser vad som hände, och var, under den största stadsbranden genom tiderna i Norden.