Kävelykierrosten kuvaukset

Kesän 2022 kävelykierrosten kuvaukset ovat alla. (kierroksen nimen mukaan aakkostettuna)

Beskrivningar för de olika rundvandringar är nedan.

Voit tiedustella näitä myös tilauskierroksina esim. Visit Turun myynnistä: myynti@visitturku.fi

Aurajoen rannoilta Martinmäelle
Turun IV kaupunginosa on aikojen saatossa tunnettu useilla nimillä: Tegelsalen, Martti, Sotalaistenmäki, Martinmäki. Täällä on eletty elämänmakuisesti ja alue on kasvanut työpaikkojen tarjonnan myötä. Tule aistimaan alueen omalaatuinen tunnelma.

Carlo Bassi 250 vuotta
Arkkitehti Carlo Bassin (1772-1840) suunnittelemat rakennukset komistavat Turun kaupunkikuvaa tänäkin päivänä. Juhlavuoden kierroksella tutustutaan italialaissyntyisen Bassin elämäntarinaan ja kuullaan rakennuksista, joissa näkyy hänen kädenjälkensä.

Hautausmaa: Arvon turkulaisrouvia maan povessa
Tällä kierroksella kuunnellaan tarinoita useiden Turussa vaikuttaneiden naisten elämänkaaresta. Monet heistä ovat olleet oman alansa uranuurtajia.

Hautausmaa: Hautausmaa maantien varrella
Yli 200 vuotta sitten siirrettiin Turun hautausmaa kauas kaupungin ulkopuolelle, Viipuriin vievän maantien varrelle. Kierroksella tutustumme Skanssin hautausmaan historiaan ja sieltä viimeisen leposijan saaneisiin henkilöihin unohtamatta hautausmaan kaikkein kuuluisimpia turkulaisia.

Hautausmaa: Maiden ja merien takaa
Kaupungin kansainvälisyys ja monikulttuurisuus ilmenee myös hautausmaalla. Tällä kävelyllä kuullaan tarinoita Turkuun tulleista ja tänne juurtuneista suvuista ja henkilöistä sekä satunnaisista kävijöistä, jotka sitten jäivätkin Turun maaperään ikuisiksi ajoiksi.

Hautausmaa: Makkaramestarista salvusälliin
Kävelyllä kuullaan tarinoita Turussa toimineiden käsityöläisten ja heidän perheidensä työstä ja elämänmenosta. Ammattinimikkeitä on paljon, jotkin jo unohtuneet, jotkut taas yhä ajankohtaisia ja tuoreita.

Keskiaikainen Turku
Millainen Turun kaupunki oli kiehtovalla keskiajalla? Lähde oppaan kanssa tutkimaan mitä keskiajasta on jäljellä kaupunkikuvassa ja mitä ei.

Maarian kirkon tanhuvilla
Historian siivet havisevat vuosisataisia muistoja Maarian kirkon ympäristössä. Ihastelemme kirkon erikoislaatuisia keskiaikaisia holvimaalauksia ja kirkkotarhan erityisyyksiä vaivaisukosta Wäinö Aaltosen muistomerkkiin. Myös pappilan puutarhan vehreydessä on yhtä ja toista kerrottavaa..

”Neiti on innostunut lukemisesta”
Tule kuulemaan millainen oli suomalaisten tyttöjen koulupolku opiskelemaan, sekä edelläkävijöistä ja asenteiden muutoksista kohti tasa-arvoista koulutusta. Suomen vanhin koulu ja ensimmäinen yliopisto, Turun Akatemia, perustettin Turkuun, mutta opinnot olivat tarkoitettu vain pojille.  Mutta milloin tytöt pääsivät opiskelemaan? 

Portsan poikia ja arkirealismia
Portsa, Port Arthur, Turun VIII kaupunginosa – puutaloalueen romantiikkaa ja realismia 1900-luvun alusta tähän päivään Mikaelin kirkonmäeltä meidän kylälle ja takaisin

Salaperäinen Turku
Kierroksella tutustutaan paikkoihin, joita et ehkä omin päin löytäisi ja kuullaan unohdettuja tarinoita varjoisilta kujilta.

Takamaasta arkkitehtuurin helmeksi – Kupittaa ja Vasaramäki
Miten Vasaramäestä tuli pientaloidylli? Mitä Kupittaan puistoon suunniteltiin? Useat arkkitehdit suunnittelivat eteläisen takamaan rakentamista – niin kaavoitusta kuin rakennuksiakin 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Myös Erik Bryggman ja Lauri Sipilä antoivat modernin panostuksensa alueen rakennuskantaan.

Turku Rocks
Tällä kävelykierroksella käydään läpi Turun rock-historiaa. Missä ja milloin järjestettiin Suomen ensimmäinen rock-konsertti? Kuka oli Tommie Mansfield?

Turun Palo
Kierroksella palataan vuoden 1827 traagisiin tunnelmiin ja käydään läpi mitä Pohjoismaiden suurimmassa kaupunkipalossa tapahtui ja missä.

Vares
Astu Vares-dekkareiden maailmaan ja kierrä kirjojen ja elokuvien tapahtumapaikoilla. Mistä löytyvät rikosten näyttämöt ja missä alamaailma punoi juoniaan?

PÅ SVENSKA

Begravningsplatsen: Från fjärran länder till Auras stränder
Stadens internationella och mångkulturella karaktär avspeglas även på begravningsplatsen. Under denna promenad får du höra berättas om personer och familjer som kommit till Åbo och slagit rot här eller förbipasserande som bara råkat hamna i Åbos jordmån i eviga tider.

Det medeltida Åbo
Vi promenerar genom det medeltida Åbo, från domkyrkan till dominikanerklostret. Kom och lyssna på hurdant det var i Finlands äldsta stad på medeltiden, och vad som finns kvar i dag.

Portsapojkar och vardagsverklighet
Portsa, Port Arthur, Åbos VIII stadsdel – trähusstadsdelens romantik och realism från 1900-talets början till våra dagar, från Mikaelskyrkans kulle genom byn och tillbaka.

Åbo brand
Vandringen ger en återblick på de tragiska stämningarna år 1827 och belyser vad som hände, och var, under den största stadsbranden genom tiderna i Norden.