Kesän 2022 kävelykierrosohjelma on julkistettu!

Turun Matkailuoppaat – Åbo Turistguider ry:n järjestämät kesän kävelykierrokset käynnistyvät 16. kesäkuuta, ja jatkuvat liki viikottain koko kesän syyskuun puoleen väliin.

Kuten viime kesänä, voit ostaa ennakkolipun ja varmistaa paikan opastuksella. Myyntialustana toimii Doerz, löydät aikataulun ja linkin kuhunkin tuotteeseen Kävelykierrokset-sivulta.

Pidämme ryhmät max 25 hlön kokoisina, joten ennakkolipulla varmistat mukaanpääsyn, toki myymme lippuja myös kierroksen alussa, mikäli tilaa on.

Keskiaikaisten markkinoiden aikana kesä-heinäkuun vaihteessa pääset tutkailemaan oppaamme kanssa millainen kaupunki Turku oli keskiajalla ja mitä siitä on edelleen näkyvissä.

Tänä vuonna on mukana paljon uutuuskierroksia, vanhoja suosikkeja sekä myös tauolta palaavia kierroksia.

Carlo Bassia juhlistamme hänen syntymänsä 250 vuotispäivän kunniaksi 16.6. ja Martin kaupunginosaan tutustutaan 27.6. Jos olet kiinnostunut Turun rock-scenestä, on Turku Rocks -kierroksemme 7.7. juuri sinua varten. Suosittu Vares on myös ohjelmassa heinäkuussa.

Tyttöjen koulunkäynnin historiaan sukelletaan ”Neiti on innostunut lukemisesta” -kierroksella 25.8. ja Portsassa kierretään jälleen, nyt myös ruotsiksi, 18.8.

Hautausmaalla meillä on neljä erilaista kierrosta – tutustu teemoihin ja tule mukaan kiertämään Turun viehättävällä hautausmaalla.

Tervetuloa kierroksillemme!!

Kävelykierrosohjelma ja lippulinkit täällä.

Kävelykierrosten tarkemmat kuvaukset täällä.

Suomen matkailuoppaiden päivää vietetään 6.5.

Suomen Opasliiton ja Turun matkailuoppaiden tiedote:

Vuonna 2022 juhlistamme Suomen matkailuoppaiden päivää neljättä kertaa. Päivän tarkoituksena on aloittaa kesän opastuskausi ja juhlistaa matkailuoppaiden työtä. Suomen Opasliitto päätti Suomen matkailuoppaiden päivän vietosta vuonna 2018 korostaakseen oppaiden asemaa kotimaisen matkailun kesäsesongin alkaessa. Menneet kaksi vuotta ovatkin tuoneet kotimaan matkailulle uutta nostetta, ja tämän myötä Suomen Opasliitto valitsi vuoden 2022 teemakseen ”Hemestra med guiden – Kotomaata oppaan kanssa”.

On yllättävää, kuinka paljon sisältöä voi kotimaan matkalle saada koulutetun oppaan kanssa. Opastetulla kierroksella pääset myös lähimatkalla kuulemaan ja näkemään uusia puolia, vaikka muutoin tutusta kotipaikkakunnasta. Koulutettu, auktorisoitu opas osaa kertoa paikkakunnan historiasta, uusista suunnitelmista, merkkihenkilöistä sekä aidoista paikallisista elämyksistä.

Digitalisaation myötä opastuselämykset ovat nyt helpommin löydettävissä verkosta. Monet Opasliiton jäsenyhdistykset ovat avanneet oman sivunsa Doerz-palveluun, jonka verkkoalustan kautta oppailla on mahdollisuus myydä opastuksia ja elämyksiä sekä kotimaisille että ulkomaisille matkailijoille. Toki auktorisoitujen oppaiden tuotteita on tarjolla monissa muissakin kanavissa.

Opasliiton puheenjohtaja Virpi Joutsa kommentoi: ”Odotamme innostuneena tulevaa kesäkautta, joka näyttää sen, jatkuuko kotimaan matkailun suosio ja saapuuko Suomeen ulkomaisiakin vieraita. Joka tapauksessa tarjoamme heille laadukkaita, monipuolisia ja kestäviä opastustuotteita.”

Turussa matkailuoppaat lähtevät perjantaina 6.5.2022 yhdessä siivoamaan opastusreittejä. Kesän vilkkaimman opastuskauden edellä on hyvä käydä kaunistamassa Aurajoen rantamia ja keräämässä roskia. Yhdistyksen järjestämät kävelykierrokset pääsevät vauhtiin 16.6. ja kierroksia on viikoittain syyskuulle saakka. Nämä eri teemoihin keskittyvät kierrokset tarjoavat mielenkiintoisia näkemyksiä Turun historiaan ja nykypäivään sekä kaupungin asukkaisiin. Tarinoiden kautta historiallinen Turku herää eloon. Yhdistyksen kävelykierrosten liput myydään verkossa Doerzin kautta. Kävelykierroksiin voi tutustua myös yhdistyksen nettisivuilla: www.turunmatkailuoppaat.fi/

Auktorisoidun matkailuoppaan tunnistat joko hopean tai kullan värisestä opasmerkistä, jossa lukee GUIDE ja johon on kuvattu sininen Suomi maapallon kartalle. Suomen Opasliitto ry:n auktorisoinnin saa henkilö, joka on suorittanut liiton vaatimusten mukaan järjestetyn opaskoulutuksen hyväksytysti. Auktorisoinnin säilyttämiseksi opas osoittaa määräajoin tietojensa ja taitojensa ajantasaisuuden. Tämä takaa Opasliiton auktorisoimien oppaiden laadun ja laatu puolestaan asiakkaan tyytyväisyyden.

Suomen Opasliitto ry on valtakunnallinen matkailuoppaiden, eräoppaiden ja erikoisalojen oppaiden liitto. Liitolla on 78 jäsenyhdistystä ja niiden kautta Opasliittoon kuuluu noin 1250 jäsentä. Toiminnan kannalta liitto on jaettu maantieteellisiin alueisiin. Alueiden ja hallituksen välisenä yhteyshenkilönä toimivat alue-edustajat.

Lisätietoja:                         

Virpi Joutsa, puheenjohtaja, Suomen Opasliitto
puh. 040 1477 000, puheenjohtaja(at)suomenopasliitto.fi

Annamari Laine, puheenjohtaja, Turun Matkailuoppaat – Åbo Turistguider ry
puh. 040 7588 449, turunmatkailuoppaat(at)gmail.com

Turun päivä 19.9.2021 – oppaiden tempaus

Tule Turun päivänä Aurajokivarteen, Kirjastosillan tois pual jokke -päätyyn, ja osallistu vartin sokko-opastuksille – veloituksetta!

Turun matkailuoppaat tarjoavat noin vartin kestäviä opastuksia sunnuntaina 19.9. klo 15-17 välillä.

Anna sattuman johdattaa!

Opastukset ovat vaihtelevista aiheista, joten voit kuulla jotain aivan uutta ja yllättävää, tai ehkä jopa jotain tuttuakin…

Nähdään Aurajokirannassa Turun päivänä!

Elo- ja syyskuussa kävelykierroksia edelleen

Turun Matkailuoppaiden kävelykierroksia on edelleen elo- ja syyskuussa. Katso alta tarkempi aikataulu.

Vaihtelevia aiheita ja mielenkiintoisia uusiakin aluevaltauksia. Näe kaupunki uusin silmin!

ELOKUU

ma 2.8.18.00Portsan poikia ja arkirealismia
to 5.8.18.00Salaperäinen Turku
ma 9.8.18.00Elefantista päivänkakkaraan
su 15.8.16.00 Hautausmaa: Koskettavat kohtalot
ma 23.8.18.00 Moderni 1920-luvun Turku
ma 30.8.18.00 Maarian kirkon tanhuvilla
ma 30.8.18:00S:t Marie kyrka och prästgård

SYYSKUU

la 4.9.18.00Turun palo
lö 4.9.18:00Åbo brand
ma 6.9.18:00Takamaasta arkkitehtuurin helmeksi
su 12.9.16.00Hautausmaa: Pojat kansan urhokkaan
sö 12.9.16:00Begravningsplatsen: Söner av ett folk, som blött
ma 13.9.18.00Mäkeä ylös, rinnettä alas Korppolaismäellä

Kesto: n. 1,5 tuntia
Hinta: 10 €, nuoret (12-17-v.) 5 €

Osta liput ennakkoon! Paikan päällä myymme myös lippuja, mutta osallistujamäärä rajoitettu 25 henkilöön per opas. Ennakko-ostolla varmistat paikkasi.

Lippujen osto käy Doerz-palvelussa, linkki kunkin tapahtuman / kierroksen nimessä. Tai katso kaikki Doerzissa olevat kierroksemme tästä linkistä.

Kom med på en guidad promenad i Åboguiders sällskap

Turun Matkailuoppaat – Åbo Turistguiders promenadturer startar i början av juli. Nytt för i år är att biljetter bör helst köpas på förhand. På detta sätt kan deltagarna vara säkra om att få en plats vid guidningen. Det finns promenader med många nya teman, men även gamla favoriter från tidigare år.

I sommarens utbud finns fyra promenader på svenska: vandring på Gamla begravningsplatsen ”Konst och konst(närl)iga människor (sö 11.7. kl 16), ”S:t Marie kyrka och prästgård” (må 30.8. kl 18), ”Åbo brand” (lö 4.9. kl 18) och en vandring i begravningsplatsens nyare delar, ”Söner av ett folk som blött” (sö 12.9. kl 16).

De övriga promenaderna går på finska, och det finns finska parallellpromenader till de ovan nämnda. De första promenaderna sker under Medeltidsmarknaden. Varje kväll 1-4.7. kan du tillsammans med guiden leva dig in i den stad Åbo var under medeltiden och vad som finns kvar av den.

De nya promenaderna för i år tar oss till stadsdelen Port Arthur, till S:t Marie kyrka, till Kuppis och Hammarbacken – med arkitektur i fokus – och till det ”Moderna 20-talets Åbo”. Andra nya teman berör baler och farsoter, ”Tanssiaisten Turku” och ”Tautinen Turku”.

En del promenader görs på måndagar, en del på torsdagar, och de populära begravningsplats­vandringarna företas söndag eftermiddagar.

Hela utbudet av promenader med datum, startplats och klockslag samt rubriker och beskrivningar finns här på vår nätsida. Länken till förhandsköp av biljetter hittas under varje rubrik. 

Kesän kävelykierrokset myynnissä – lähde mukaan opastukselle

Turun Matkailuoppaat – Åbo Turistguider ry:n järjestämät kesän kävelykierrokset ovat käynnistymässä heinäkuun alussa.

Uutta on, että nyt voit ostaa ennakkolipun ja varmistaa paikan opastuksella. Myyntialustana toimii Doerz, löydät aikataulun ja linkin kuhunkin tuotteeseen Kävelykierrokset-sivulta.

Pidämme ryhmät max 25 hlön kokoisina, joten ennakkolipulla varmistat mukaanpääsyn.

Aluksi sukellamme keskiaikaiseen kaupunkiin. Joka päivä Keskiaikaisten markkinoiden ajan eli 1.-4.7. pääset oppaamme johdolla Keskiaikainen Turku -kävelykierrokselle. Opastuksella tutkailemme millainen kaupunki Turku oli keskiajalla ja mitä siitä on näkyvissä.

Tämän vuoden uutuuskierroksillamme pääset tutustumaan Port Arthuriin (Portsan poikia ja arkirealismia), Maarian kirkon alueeseen (Maarian kirkon tanhuvilla) sekä Kupittaan ja Vasaramäen arkkitehtuuriin (Takamaasta arkkitehtuurin helmeksi). Lisäksi kävelemme niin tanssiaisten kuin tautienkin Turussa (Tanssiaisten Turku ja Tautinen Turku) ja paseeraamme myös 1920-luvulle (Moderni 1920-luvun Turku).

Suosituilla hautausmaakierroksilla tutustut niin koskettaviin kohtaloihin, taiteilijoihin kuin makkaramestareihin ja sotiemme sankareihin. Turun vanha hautausmaa pitää sisällään huikeita tarinoita. Hautausmaaopastukset kesäsunnuntaisin vaihtelevasti, tarkista ohjelmasta päivät ja teemat.

Heinäkuussa järjestämme opastettuja kävelyitä Turussa maanantaisin, torstaisin ja muutamana sunnuntaina, elo-syyskuussa lähinnä maanataisin ja muutamana sunnuntaina. Toki Turun paloa muistelemme jälleen oikeana päivänä eli perjantaina 4.9.

Tervetuloa kierroksillemme!!

Kävelykierrosohjelma ja lippulinkit täällä.

Kävelykierrosten tarkemmat kuvaukset täällä.

Suomen matkailuoppaiden päivää vietetään 6.5.

Vuonna 2021 juhlistamme Suomen matkailuoppaiden päivää kolmatta kertaa. Päivän tarkoituksena on aloittaa kesän opastuskausi ja juhlistaa matkailuoppaiden työtä. Suomen Opasliitto päätti Suomen matkailuoppaiden päivän vietosta vuonna 2018 korostaakseen oppaiden asemaa kotimaisen matkailun kesäsesongin alkaessa.

Maailmanlaajuinen pandemia pakotti useat yhteiskunnan toiminnot muutokseen ja varsinkin matkailu pysähtyi.  Nyt kun tilanne näyttää valoisammalta, haluamme nostaa esiin matkailuoppaiden toimintaa ja juhlistaa tätä päivää.  Pakollinen pysähtyminen on toki antanut matkailuoppaille aikaa opiskella ja suunnitella uusia kierroksia. Odotamme innolla, että pääsemme toteuttamaan opastettuja kierroksia tulevan kesän aikana.

Turun Matkailuoppaat – Åbo Turistguider ry:n aktiivisesti opastavia jäseniä on tällä hetkellä 57, ja lisää koulutetaan parhaillaan. Me tunnemme Turun ja olemme iloisia voidessamme kertoa kaupungista ja näyttää mielenkiintoisimpia paikkoja ja kohteita. Ja niitä on paljon!

Yhdistys järjestää tulevana kesänä jälleen kävelykierroksia. Kierrokset alkavat suunnitelmien mukaan heinäkuussa, mutta aikataulu tarkentuu, kun koronarajoitukset helpottuvat. Kehotamme seuraamaan ilmoitteluamme. Mukana tulee olemaan useita uutuuskierroksia.

Turun Matkailuoppaiden jäsenet toimivat opastustehtävissä myös Visit Turun sekä muiden alueen matkailutoimijoiden toimeksiannosta. Yksi yhteistyökumppanimme on Turkuseura.

Pandemian aikana olemme ylläpitäneet opastustaitojamme pienten etäopastusvideoiden avulla. Näihin voit tutustua Facebook-sivullamme Kävelykierrokset Turussa.

Auktorisoidun matkailuoppaan tunnistat joko hopean tai kullan värisestä opasmerkistä, jossa lukee GUIDE ja johon on kuvattu sininen Suomi maapallon kartalle. Suomen Opasliitto ry:n auktorisoinnin saa henkilö, joka on suorittanut liiton vaatimusten mukaan järjestetyn opaskoulutuksen hyväksytysti. Auktorisoinnin säilyttämiseksi opas osoittaa määräajoin tietojensa ja taitojensa ajantasaisuuden. Tämä takaa Opasliiton auktorisoimien oppaiden laadun ja laatu puolestaan asiakkaan tyytyväisyyden.

Opasliiton vuodelle 2021 valitsema teema on ”Turvallisesti oppaan matkassa – Tryggt med guiden”. Sen myötä haluamme korostaa, että opastuksilla otetaan turvallisuus, mukaan lukien terveysturvallisuus, huomioon ja noudatetaan viranomaisten määräyksiä.

Suomen Opasliitto ry on valtakunnallinen matkailuoppaiden, eräoppaiden ja erikoisalojen oppaiden liitto. Liitolla on 80 jäsenyhdistystä ja niiden kautta opasliittoon kuuluu noin 1200 jäsentä. Toiminnan kannalta liitto on jaettu maantieteellisiin alueisiin. Alueiden ja hallituksen välisenä yhteyshenkilönä toimivat alue-edustajat.

Lisätietoja:                         

Annamari Laine, puheenjohtaja, Turun Matkailuoppaat
puh. 040 7588 449, turunmatkailuoppaat(at)gmail.com

PS. Pandemian aikana olemme tehneet etäopastusvideoita iloksenne. Ne löytyvät Facebook-sivultamme:

https://www.facebook.com/pg/turunmatkailuoppaat/videos/

Hyvää kansainvälistä matkailuoppaan päivää 21.2.2021

Suomen Opasliitto ry valitsee vuosittain teeman, joka tuo esiin opastyön eri puolia. Tämän vuoden teemaksi valittiin ”Turvallisesti oppaan matkassa – Tryggt med guiden”. Kansainvälisenä matkailuoppaan päivänä 21.2.2021 haluamme korostaa koulutettujen ja auktorisoitujen oppaiden osuutta turvallisissa matkailuelämyksissä.

Kansainvälistä matkailuoppaan päivää vietetään eri puolilla maailmaa. Suomen Opasliiton opasyhdistykset järjestävät tuona päivänä ympäri Suomea tapahtumia tai muistuttavat muilla tavoin ammattitaitoisten oppaiden merkityksestä.

Turun Matkailuoppaat ry osallistuu tänä vuonna Kansainvälisen matkailuoppaan päivän viettoon julkaisemalla sosiaalisessa mediassa videoita, jotka nostavat esiin yhdistyksen oppaiden kielitaitoa.

Lisäksi lauantaina 20.2. yhdistyksen oppaat ovat mukana Turun Hansakorttelin concierge-puhelinpalveluprojektissa. Oppaat antavat puhelimessa yksilöllisiä matkavinkkejä lähilomailuun.

Koronapandemia toi mukanaan monenlaisia asioita ja yksi niistä on varmasti matkailun terveysturvallisuus ja sen huomioonottaminen. Viime vuonna matkailu oli suhteellisen pienimuotoista ja tämä vuosi on alkanut samoissa merkeissä. Vastuulliset matkanjärjestäjät ovat pyrkineet ja pyrkivät jatkuvasti kohentamaan turvallisuutta kaikin keinoin.

Kun rajoituksia aletaan jossain kohtaa löysentää ja kun rajat vihdoin aukeavat, tulee Suomen matkailutoimijoiden olla valmiita vastaamaan asiakkaiden toiveisiin, myös turvallisuuden osalta. Suomen Opasliitto tuo osaltaan esiin auktorisoitujen oppaiden osaamista ja koulutusta. Ammattitaitoinen opas on käynyt ensiapukurssin ja osaa ottaa huomioon turvallisuusnäkökohdat laaja-alaisesti. Liitto kouluttaa oppaitaan jatkuvasti ja varmistaa aktiivisuusnäytöillä oppaiden tiedot ja taidot säännöllisesti.

Uuden tilanteen myötä ovat myös uudet laitteet ja tekniikat vallanneet alaa, opastuksissakin, ja tämäkin kehitys edistää turvallisuutta. Virtuaaliset opastukset tai etäopastukset, miten niitä halutaankin kutsua, ovat terveysturvallisia ja mahdollistavat opastuksille osallistumisen niillekin, jotka eivät ehkä terveydellisistä tai muista syistä pääse liikkumaan. Paikan päällä opastettaessa käytetään jo laajalti äänenvahvistimia, jotka mahdollistavat turvavälien pitämisen.

Suomen Opasliitto ry on valtakunnallinen matkailuoppaiden, eräoppaiden ja erikoisalojen oppaiden liitto. Liitolla on 82 jäsenyhdistystä ja niiden kautta opasliittoon kuuluu noin 1200 jäsentä. Toiminnan kannalta liitto on jaettu maantieteellisiin alueisiin. Alueiden ja hallituksen välisenä yhteyshenkilönä toimivat alue-edustajat.

Turun matkailuoppaat – Åbo Turisguider ry kuuluu yhdistyksenä Suomen Opasliittoon. Yhdistyksellä on Turussa noin 60 aktiivista opasta ja uusia koulutetaan parhaillaan Turun AKK:n ja Visit Turun kanssa yhteistyössä

Opastamme ympäri vuoden

Kiitokset kaikille kesän ja syksyn kävelykierroksillemme osallistuneille! Vaikka pääsimme alkuun normaalivuotta myöhemmin, ehdimme kuitenkin toteuttaa parikymmentä opastusta useista eri aiheista.

Haluamme muistuttaa, että Turun Matkailuoppaat opastavat ympäri vuoden. Ja ulkona suoritettavat opastetut kävelykierrokset ovat näinäkin aikoina turvallisesti toteutettavissa.

Voit varata oppaan omalle ryhmällesi Visit Turun myyntipalvelusta www.visitturku.fi tai osallistua matkailutoimiston järjestämille, aikataulutetuille opastetuille kierroksille. Katso lisätietoja kissmyturku.fi

Oikein turvallista talvea kaikille!