Suomen matkailuoppaiden päivä ja opastuksia Turussa

Turun matkailuoppaat juhlistavat Suomen matkailuoppaiden päivää opastusten merkeissä
Suomen matkailuoppaiden päivää juhlistetaan 6.5. jo viidettä kertaa. Suomen Opasliitto päätti Suomen matkailuoppaiden päivän vietosta vuonna 2018 korostaakseen oppaiden asemaa kotimaisen matkailun kesäsesongin alkaessa. Päivän myötä alkaa kesän opastuskausi ja samalla juhlistetaan matkailuoppaiden työtä.


Turun matkailuoppaat järjestävät juhlapäivän ympärille kävelykierrostempauksen teemalla Turkuilua – Hemestra i Åbo. Runsaan viikon aikana on jokaisena päivänä opastettu kierros, joista useimmat toteutetaan kävellen, mutta yksi jopa juosten! Nämä eri teemoihin keskittyvät kierrokset tarjoavat mielenkiintoisia näkökulmia Turun historiaan ja nykypäivään sekä kaupungin asukkaisiin. Tarinoiden kautta historiallinen Turku herää eloon.

Yhdistyksen kävelykierrosten liput myydään verkossa Doerzin kautta. Kävely-kierroksiin voi tutustua yhdistyksen nettisivuilla: www.turunmatkailuoppaat.fi/

Turkuilua-opastuksia ajalla 2.–9.5.2023:

2.5. klo 18 Tuomiokirkolta kohti Koroista -kävely, Tuomiokirkon portaiden juurelta
3.5. klo 18 Aaveita Aurajoen rannoilta, Vähätorilta
4.5. klo 18 Akateeminen Turku, Runebergin puisto, Liljan patsaalta
5.5. klo 18 Löydä Vanha Turku Aurakatu 2, Kaupungintalon edestä
6.5. klo 15 Pieni pyhiinvaellusmatka, Aurakatu 2, Kaupungintalon edestä
7.5. klo 18 Salaperäinen Turku, Vanhan Suurtorin joenpuoleinen pää
8.5. klo 18 Löpturen Åbos sju kullar / The Seven hills of Turku Running tour, Gamla stortorget / Great Old Square
9.5. klo 18 Mauno Koiviston Turku, Vanhan Suurtorin joenpuoleinen pää

Tervetuloa turkuilemaan oppaan kanssa!
Turun Matkailuoppaat – Åbo Turistguider ry on 65-vuotias opasyhdistys, jonka jäsenet opastavat Turussa sekä kotimaisia että ulkomaisia matkailijoita. Yhdistyksessä on jäseniä 101, joista 64 ns. Turun merkkioppaita. Yhdistyksen oppaat ovat Suomen Opasliiton auktorisoimia, koulutettuja oppaita, jotka pitävät ammattitaitoaan yllä säännöllisillä osaamisen näytöillä. Turun matkailuoppaat tarjoavat opaspalveluja 13 eri kielellä: suomi, ruotsi, englanti, saksa, ranska, italia, espanja, tanska, venäjä, viro, ukraina, japani ja esperanto. Auktorisoidun oppaan tunnistaa joko hopeisesta tai kultaisesta Guide-merkistä.

Lisätiedot:
Annamari Laine, puheenjohtaja
puh. 040 7588 449, turunmatkailuoppaat(at)gmail.com

Turkuilua – Hemestra i Åbo – kävelykierrostempaus 2.-9.5.2023

Keväällä 2023 järjestämme kävelykierrostempauksen nimellä: Turkuilua – Hemestra i Åbo Runsaan viikon aikana on opastettu kierros joka päivä. Useimmat kävellen, mutta jopa yksi juosten!

På våren 2023 har vi en guidningsfestival under 8 dagar. Se nedan vilka turer är med. Den svensk/engelskspråkiga turen löps denna gång.

Turkuilua – Hemestra i Åbo 2.-9.5.2023

Tempauksen ohjelma alla. Osta lippusi ennakkoon Doerzista. Turun Matkailuoppaiden Doerz-sivu tästä linkistä

aika / tidkierros / turlähtöpaikka / start
2.5. klo 18Tuomiokirkolta kohti Koroista -kävelyTuomiokirkon portaiden juurelta
3.5. klo 18Aaveita Aurajoen rannoiltaVähätorilta
4.5. klo 18Akateeminen TurkuRunebergin puisto, Liljan patsaalta
5.5. klo 18Löydä Vanha TurkuAurakatu 2, Kaupungintalon edestä
6.5. klo 15Pieni pyhiinvaellusmatkaAurakatu 2, Kaupungintalon edestä
7.5. klo 18Salaperäinen TurkuVanhan Suurtorin joenpuoleinen pää
8.5. klo 18Löpturen Åbos sju kullar /
The Seven hills of Turku Running tour
Gamla stortorget / Great Old Square
9.5. klo 18Meidän ManuVanhan Suurtorin joenpuoleinen pää

Lisätietoja myös täältä

Kesän 2022 kävelykierrosohjelma on julkistettu!

Turun Matkailuoppaat – Åbo Turistguider ry:n järjestämät kesän kävelykierrokset käynnistyvät 16. kesäkuuta, ja jatkuvat liki viikottain koko kesän syyskuun puoleen väliin.

Kuten viime kesänä, voit ostaa ennakkolipun ja varmistaa paikan opastuksella. Myyntialustana toimii Doerz, löydät aikataulun ja linkin kuhunkin tuotteeseen Kävelykierrokset-sivulta.

Pidämme ryhmät max 25 hlön kokoisina, joten ennakkolipulla varmistat mukaanpääsyn, toki myymme lippuja myös kierroksen alussa, mikäli tilaa on.

Keskiaikaisten markkinoiden aikana kesä-heinäkuun vaihteessa pääset tutkailemaan oppaamme kanssa millainen kaupunki Turku oli keskiajalla ja mitä siitä on edelleen näkyvissä.

Tänä vuonna on mukana paljon uutuuskierroksia, vanhoja suosikkeja sekä myös tauolta palaavia kierroksia.

Carlo Bassia juhlistamme hänen syntymänsä 250 vuotispäivän kunniaksi 16.6. ja Martin kaupunginosaan tutustutaan 27.6. Jos olet kiinnostunut Turun rock-scenestä, on Turku Rocks -kierroksemme 7.7. juuri sinua varten. Suosittu Vares on myös ohjelmassa heinäkuussa.

Tyttöjen koulunkäynnin historiaan sukelletaan ”Neiti on innostunut lukemisesta” -kierroksella 25.8. ja Portsassa kierretään jälleen, nyt myös ruotsiksi, 18.8.

Hautausmaalla meillä on neljä erilaista kierrosta – tutustu teemoihin ja tule mukaan kiertämään Turun viehättävällä hautausmaalla.

Tervetuloa kierroksillemme!!

Kävelykierrosohjelma ja lippulinkit täällä.

Kävelykierrosten tarkemmat kuvaukset täällä.

Suomen matkailuoppaiden päivää vietetään 6.5.

Suomen Opasliiton ja Turun matkailuoppaiden tiedote:

Vuonna 2022 juhlistamme Suomen matkailuoppaiden päivää neljättä kertaa. Päivän tarkoituksena on aloittaa kesän opastuskausi ja juhlistaa matkailuoppaiden työtä. Suomen Opasliitto päätti Suomen matkailuoppaiden päivän vietosta vuonna 2018 korostaakseen oppaiden asemaa kotimaisen matkailun kesäsesongin alkaessa. Menneet kaksi vuotta ovatkin tuoneet kotimaan matkailulle uutta nostetta, ja tämän myötä Suomen Opasliitto valitsi vuoden 2022 teemakseen ”Hemestra med guiden – Kotomaata oppaan kanssa”.

On yllättävää, kuinka paljon sisältöä voi kotimaan matkalle saada koulutetun oppaan kanssa. Opastetulla kierroksella pääset myös lähimatkalla kuulemaan ja näkemään uusia puolia, vaikka muutoin tutusta kotipaikkakunnasta. Koulutettu, auktorisoitu opas osaa kertoa paikkakunnan historiasta, uusista suunnitelmista, merkkihenkilöistä sekä aidoista paikallisista elämyksistä.

Digitalisaation myötä opastuselämykset ovat nyt helpommin löydettävissä verkosta. Monet Opasliiton jäsenyhdistykset ovat avanneet oman sivunsa Doerz-palveluun, jonka verkkoalustan kautta oppailla on mahdollisuus myydä opastuksia ja elämyksiä sekä kotimaisille että ulkomaisille matkailijoille. Toki auktorisoitujen oppaiden tuotteita on tarjolla monissa muissakin kanavissa.

Opasliiton puheenjohtaja Virpi Joutsa kommentoi: ”Odotamme innostuneena tulevaa kesäkautta, joka näyttää sen, jatkuuko kotimaan matkailun suosio ja saapuuko Suomeen ulkomaisiakin vieraita. Joka tapauksessa tarjoamme heille laadukkaita, monipuolisia ja kestäviä opastustuotteita.”

Turussa matkailuoppaat lähtevät perjantaina 6.5.2022 yhdessä siivoamaan opastusreittejä. Kesän vilkkaimman opastuskauden edellä on hyvä käydä kaunistamassa Aurajoen rantamia ja keräämässä roskia. Yhdistyksen järjestämät kävelykierrokset pääsevät vauhtiin 16.6. ja kierroksia on viikoittain syyskuulle saakka. Nämä eri teemoihin keskittyvät kierrokset tarjoavat mielenkiintoisia näkemyksiä Turun historiaan ja nykypäivään sekä kaupungin asukkaisiin. Tarinoiden kautta historiallinen Turku herää eloon. Yhdistyksen kävelykierrosten liput myydään verkossa Doerzin kautta. Kävelykierroksiin voi tutustua myös yhdistyksen nettisivuilla: www.turunmatkailuoppaat.fi/

Auktorisoidun matkailuoppaan tunnistat joko hopean tai kullan värisestä opasmerkistä, jossa lukee GUIDE ja johon on kuvattu sininen Suomi maapallon kartalle. Suomen Opasliitto ry:n auktorisoinnin saa henkilö, joka on suorittanut liiton vaatimusten mukaan järjestetyn opaskoulutuksen hyväksytysti. Auktorisoinnin säilyttämiseksi opas osoittaa määräajoin tietojensa ja taitojensa ajantasaisuuden. Tämä takaa Opasliiton auktorisoimien oppaiden laadun ja laatu puolestaan asiakkaan tyytyväisyyden.

Suomen Opasliitto ry on valtakunnallinen matkailuoppaiden, eräoppaiden ja erikoisalojen oppaiden liitto. Liitolla on 78 jäsenyhdistystä ja niiden kautta Opasliittoon kuuluu noin 1250 jäsentä. Toiminnan kannalta liitto on jaettu maantieteellisiin alueisiin. Alueiden ja hallituksen välisenä yhteyshenkilönä toimivat alue-edustajat.

Lisätietoja:                         

Virpi Joutsa, puheenjohtaja, Suomen Opasliitto
puh. 040 1477 000, puheenjohtaja(at)suomenopasliitto.fi

Annamari Laine, puheenjohtaja, Turun Matkailuoppaat – Åbo Turistguider ry
puh. 040 7588 449, turunmatkailuoppaat(at)gmail.com

Turun päivä 19.9.2021 – oppaiden tempaus

Tule Turun päivänä Aurajokivarteen, Kirjastosillan tois pual jokke -päätyyn, ja osallistu vartin sokko-opastuksille – veloituksetta!

Turun matkailuoppaat tarjoavat noin vartin kestäviä opastuksia sunnuntaina 19.9. klo 15-17 välillä.

Anna sattuman johdattaa!

Opastukset ovat vaihtelevista aiheista, joten voit kuulla jotain aivan uutta ja yllättävää, tai ehkä jopa jotain tuttuakin…

Nähdään Aurajokirannassa Turun päivänä!

Elo- ja syyskuussa kävelykierroksia edelleen

Turun Matkailuoppaiden kävelykierroksia on edelleen elo- ja syyskuussa. Katso alta tarkempi aikataulu.

Vaihtelevia aiheita ja mielenkiintoisia uusiakin aluevaltauksia. Näe kaupunki uusin silmin!

ELOKUU

ma 2.8.18.00Portsan poikia ja arkirealismia
to 5.8.18.00Salaperäinen Turku
ma 9.8.18.00Elefantista päivänkakkaraan
su 15.8.16.00 Hautausmaa: Koskettavat kohtalot
ma 23.8.18.00 Moderni 1920-luvun Turku
ma 30.8.18.00 Maarian kirkon tanhuvilla
ma 30.8.18:00S:t Marie kyrka och prästgård

SYYSKUU

la 4.9.18.00Turun palo
lö 4.9.18:00Åbo brand
ma 6.9.18:00Takamaasta arkkitehtuurin helmeksi
su 12.9.16.00Hautausmaa: Pojat kansan urhokkaan
sö 12.9.16:00Begravningsplatsen: Söner av ett folk, som blött
ma 13.9.18.00Mäkeä ylös, rinnettä alas Korppolaismäellä

Kesto: n. 1,5 tuntia
Hinta: 10 €, nuoret (12-17-v.) 5 €

Osta liput ennakkoon! Paikan päällä myymme myös lippuja, mutta osallistujamäärä rajoitettu 25 henkilöön per opas. Ennakko-ostolla varmistat paikkasi.

Lippujen osto käy Doerz-palvelussa, linkki kunkin tapahtuman / kierroksen nimessä. Tai katso kaikki Doerzissa olevat kierroksemme tästä linkistä.

Kom med på en guidad promenad i Åboguiders sällskap

Turun Matkailuoppaat – Åbo Turistguiders promenadturer startar i början av juli. Nytt för i år är att biljetter bör helst köpas på förhand. På detta sätt kan deltagarna vara säkra om att få en plats vid guidningen. Det finns promenader med många nya teman, men även gamla favoriter från tidigare år.

I sommarens utbud finns fyra promenader på svenska: vandring på Gamla begravningsplatsen ”Konst och konst(närl)iga människor (sö 11.7. kl 16), ”S:t Marie kyrka och prästgård” (må 30.8. kl 18), ”Åbo brand” (lö 4.9. kl 18) och en vandring i begravningsplatsens nyare delar, ”Söner av ett folk som blött” (sö 12.9. kl 16).

De övriga promenaderna går på finska, och det finns finska parallellpromenader till de ovan nämnda. De första promenaderna sker under Medeltidsmarknaden. Varje kväll 1-4.7. kan du tillsammans med guiden leva dig in i den stad Åbo var under medeltiden och vad som finns kvar av den.

De nya promenaderna för i år tar oss till stadsdelen Port Arthur, till S:t Marie kyrka, till Kuppis och Hammarbacken – med arkitektur i fokus – och till det ”Moderna 20-talets Åbo”. Andra nya teman berör baler och farsoter, ”Tanssiaisten Turku” och ”Tautinen Turku”.

En del promenader görs på måndagar, en del på torsdagar, och de populära begravningsplats­vandringarna företas söndag eftermiddagar.

Hela utbudet av promenader med datum, startplats och klockslag samt rubriker och beskrivningar finns här på vår nätsida. Länken till förhandsköp av biljetter hittas under varje rubrik. 

Kesän kävelykierrokset myynnissä – lähde mukaan opastukselle

Turun Matkailuoppaat – Åbo Turistguider ry:n järjestämät kesän kävelykierrokset ovat käynnistymässä heinäkuun alussa.

Uutta on, että nyt voit ostaa ennakkolipun ja varmistaa paikan opastuksella. Myyntialustana toimii Doerz, löydät aikataulun ja linkin kuhunkin tuotteeseen Kävelykierrokset-sivulta.

Pidämme ryhmät max 25 hlön kokoisina, joten ennakkolipulla varmistat mukaanpääsyn.

Aluksi sukellamme keskiaikaiseen kaupunkiin. Joka päivä Keskiaikaisten markkinoiden ajan eli 1.-4.7. pääset oppaamme johdolla Keskiaikainen Turku -kävelykierrokselle. Opastuksella tutkailemme millainen kaupunki Turku oli keskiajalla ja mitä siitä on näkyvissä.

Tämän vuoden uutuuskierroksillamme pääset tutustumaan Port Arthuriin (Portsan poikia ja arkirealismia), Maarian kirkon alueeseen (Maarian kirkon tanhuvilla) sekä Kupittaan ja Vasaramäen arkkitehtuuriin (Takamaasta arkkitehtuurin helmeksi). Lisäksi kävelemme niin tanssiaisten kuin tautienkin Turussa (Tanssiaisten Turku ja Tautinen Turku) ja paseeraamme myös 1920-luvulle (Moderni 1920-luvun Turku).

Suosituilla hautausmaakierroksilla tutustut niin koskettaviin kohtaloihin, taiteilijoihin kuin makkaramestareihin ja sotiemme sankareihin. Turun vanha hautausmaa pitää sisällään huikeita tarinoita. Hautausmaaopastukset kesäsunnuntaisin vaihtelevasti, tarkista ohjelmasta päivät ja teemat.

Heinäkuussa järjestämme opastettuja kävelyitä Turussa maanantaisin, torstaisin ja muutamana sunnuntaina, elo-syyskuussa lähinnä maanataisin ja muutamana sunnuntaina. Toki Turun paloa muistelemme jälleen oikeana päivänä eli perjantaina 4.9.

Tervetuloa kierroksillemme!!

Kävelykierrosohjelma ja lippulinkit täällä.

Kävelykierrosten tarkemmat kuvaukset täällä.

Suomen matkailuoppaiden päivää vietetään 6.5.

Vuonna 2021 juhlistamme Suomen matkailuoppaiden päivää kolmatta kertaa. Päivän tarkoituksena on aloittaa kesän opastuskausi ja juhlistaa matkailuoppaiden työtä. Suomen Opasliitto päätti Suomen matkailuoppaiden päivän vietosta vuonna 2018 korostaakseen oppaiden asemaa kotimaisen matkailun kesäsesongin alkaessa.

Maailmanlaajuinen pandemia pakotti useat yhteiskunnan toiminnot muutokseen ja varsinkin matkailu pysähtyi.  Nyt kun tilanne näyttää valoisammalta, haluamme nostaa esiin matkailuoppaiden toimintaa ja juhlistaa tätä päivää.  Pakollinen pysähtyminen on toki antanut matkailuoppaille aikaa opiskella ja suunnitella uusia kierroksia. Odotamme innolla, että pääsemme toteuttamaan opastettuja kierroksia tulevan kesän aikana.

Turun Matkailuoppaat – Åbo Turistguider ry:n aktiivisesti opastavia jäseniä on tällä hetkellä 57, ja lisää koulutetaan parhaillaan. Me tunnemme Turun ja olemme iloisia voidessamme kertoa kaupungista ja näyttää mielenkiintoisimpia paikkoja ja kohteita. Ja niitä on paljon!

Yhdistys järjestää tulevana kesänä jälleen kävelykierroksia. Kierrokset alkavat suunnitelmien mukaan heinäkuussa, mutta aikataulu tarkentuu, kun koronarajoitukset helpottuvat. Kehotamme seuraamaan ilmoitteluamme. Mukana tulee olemaan useita uutuuskierroksia.

Turun Matkailuoppaiden jäsenet toimivat opastustehtävissä myös Visit Turun sekä muiden alueen matkailutoimijoiden toimeksiannosta. Yksi yhteistyökumppanimme on Turkuseura.

Pandemian aikana olemme ylläpitäneet opastustaitojamme pienten etäopastusvideoiden avulla. Näihin voit tutustua Facebook-sivullamme Kävelykierrokset Turussa.

Auktorisoidun matkailuoppaan tunnistat joko hopean tai kullan värisestä opasmerkistä, jossa lukee GUIDE ja johon on kuvattu sininen Suomi maapallon kartalle. Suomen Opasliitto ry:n auktorisoinnin saa henkilö, joka on suorittanut liiton vaatimusten mukaan järjestetyn opaskoulutuksen hyväksytysti. Auktorisoinnin säilyttämiseksi opas osoittaa määräajoin tietojensa ja taitojensa ajantasaisuuden. Tämä takaa Opasliiton auktorisoimien oppaiden laadun ja laatu puolestaan asiakkaan tyytyväisyyden.

Opasliiton vuodelle 2021 valitsema teema on ”Turvallisesti oppaan matkassa – Tryggt med guiden”. Sen myötä haluamme korostaa, että opastuksilla otetaan turvallisuus, mukaan lukien terveysturvallisuus, huomioon ja noudatetaan viranomaisten määräyksiä.

Suomen Opasliitto ry on valtakunnallinen matkailuoppaiden, eräoppaiden ja erikoisalojen oppaiden liitto. Liitolla on 80 jäsenyhdistystä ja niiden kautta opasliittoon kuuluu noin 1200 jäsentä. Toiminnan kannalta liitto on jaettu maantieteellisiin alueisiin. Alueiden ja hallituksen välisenä yhteyshenkilönä toimivat alue-edustajat.

Lisätietoja:                         

Annamari Laine, puheenjohtaja, Turun Matkailuoppaat
puh. 040 7588 449, turunmatkailuoppaat(at)gmail.com

PS. Pandemian aikana olemme tehneet etäopastusvideoita iloksenne. Ne löytyvät Facebook-sivultamme:

https://www.facebook.com/pg/turunmatkailuoppaat/videos/