Matkailuinfon paikasta huoli

Yhdistyksemme on lähettänyt avoimen kirjeen kaupungin päättäjille koskien matkailuinfon paikkaa. Kirje luettavissa alla.

Avoin kirje Turun kaupungin päättäjille (päivätty 3.10.2023)

Turun matkailun MasterPlanin tavoitteena on, että ”Vuonna 2029 Turun matkailutulo, rekisteröidyt yöpymiset ja matkailijamäärät ovat tuplaantuneet vuodesta 2019.” MasterPlanin visiossa mainitaan, että ”Vuonna 2029 saaristo- ja kulttuurikaupunki Turku on Pohjois-Euroopan kiinnostavin, elämyksellisin ja kestävin kaupunki vierailla 365 päivää vuodessa”. Lisäksi Turun kaupunkistrategian tiivistelmässä luvataan, että ”Vuonna 2030 olemme vahva kansainvälinen kulttuurikaupunki, jossa palvelut ovat helposti ja oikeaan aikaan saavutettavissa”.

Jotta näihin tavoitteisiin päästään, me matkailijoiden kanssa tekemisissä olevat auktorisoidut matkailuoppaat toivomme, että kaupungin tulisi ottaa aktiivisempi rooli jo nyt kaupungissa vierailevien matkailijoiden palvelemiseksi.

Tällä hetkellä yksi selkeä puute on itsenäisen Matkailuinfon puuttuminen. Nyt matkailijoita palvellaan Kauppatorin yhteispalvelupiste Monitorissa, joka sinällään on hieno asiakaspalvelupiste. Monitori tarjoaa Turun kaupungin, Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ja Kelan yhteispalveluita.

Monitorissa Fölin, Kelan, työttömyys- ynnä muiden palveluiden takana on pieni tiski, jossa palvellaan Turkuun tulevia matkailijoita ympäri maailman. Kadulle näkyy vaatimaton turisti-infon i-merkki, mutta muuta ohjausta ei ole. Muissa kaupungeissa, niin Suomessa kuin maailmalla, matkailuinfot ovat keskeisellä paikalla.

Esimerkiksi Helsingissä matkailuneuvonta sijaitsee näkyvällä paikalla Aleksanterinkadulla ja se on kesäaikaan avoinna ma-la klo 9.00–17.30 ja su klo 9.00–16.00 ja talviaikaan ma-pe klo 9.30–17.00 ja la–su klo 10.00–16.00. https://www.myhelsinki.fi/fi/info/matkailuneuvonta

Vastaavasti Monitori on auki ma–to 9.00–18.00 ja pe 9.00–16.00. Matkailuinfon tulisi luonnollisesti palvella ihmisiä muulloinkin kuin virka-aikaan, sillä kysehän on useimmiten lomailijoista, joita eivät virka-ajat sido, vaan he etsivät tekemistä pitkin päivää ja myös viikonloppuisin.

Mikä sitten olisi Turun paras paikka Matkailuinfolle? Paras paikka olisi ehdottomasti Kauppatori, jossa on kauniita paviljonkirakennuksia jo valmiina – voisiko asiaa miettiä vielä uudelleen ja sijoittaa oikea Matkailutoimisto sinne?

Me Turun Matkailuoppaat – Åbo Turistguider ry:n jäsenet tulemme mielellämme mukaan kehittämään matkailijoille suunnattuja palveluita, jos käytännön kokemukselle on käyttöä.

Turun Matkailuoppaat – Åbo Turistguider ry