Suomen matkailuoppaiden päivä 6.5.2024

Tänä vuonna Suomen matkailuoppaiden päivänä 6.5.2024 juhlistamme myös Suomen Opasliiton 50-vuotista taivalta. Opasliitto on jo puolen vuosisadan ajan työskennellyt suomalaisen matkailun eteen kouluttamalla ja tukemalla auktorisoituja oppaita. Heidän asiantuntemuksensa ja innokkuutensa ovat olleet avainasemassa suomalaisen kulttuurin ja luonnon esittelyssä kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille.

Opasliiton kunnia-asiana on ollut alusta asti oppaiden koulutuksen valvonta ja kehittäminen. Tämän työn tuloksena on syntynyt ammattitaitoinen ja osaava joukko oppaita, jotka kantavat ylpeänä GUIDE-merkkiä. He ovat Suomen matkailun lähettiläitä, jotka jakavat tietoa ja tarinoita ainutlaatuisella tavalla.

Tänä vuonna juhlavuoden teema on ”Auktorisoidut oppaat yhdessä jo 50 vuotta – Auktoriserade guider tillsammans redan i 50 år”. Teema korostaa yhteistyön ja yhteisöllisyyden merkitystä oppaiden työssä. Oppaat tekevät tiivistä yhteistyötä toistensa kanssa ja jakavat osaamistaan toisilleen. He ovat myös aktiivisia omilla alueillaan ja tekevät opastoimintaa tunnetuksi.

Opasliiton 50-vuotisjuhlaa vietetään monin tavoin. Yksi kohokohdista on juhlagaala, joka järjestetään marraskuussa Jyväskylässä Opaskoulutuspäivien yhteydessä. Keväällä jokainen Opasliiton jäsenyhdistys palkitsee yhden auktorisoidun oppaansa juhlavuoden kunniakirjalla. Nämä kunniakirjat luovutetaan Suomen matkailuoppaiden päivänä 6.5.2024.
”Haluamme onnitella kaikkia Suomen matkailuoppaita heidän työstään! Oppaiden panos suomalaiseen matkailuun on korvaamaton. Kiitos, että teette työtänne intohimolla ja ammattitaidolla”, on Opasliiton puheenjohtajan Virpi Joutsan viesti kaikille oppaille.
Juhlavuoden kunniakirjan saajaksi ovat valikoituneet oppaat, jotka ovat aktiivisia, kantavat ylpeästi GUIDE-merkkiään, kannustavat ja tukevat muita oppaita sekä tekevät opastoimintaa tunnetuksi omalla alueellaan.

Turun Matkailuoppaat – Åbo Turistguider ry on valinnut kunniakirjan saajaksi Annamari Laineen. Hän on toiminnallaan oppaana, Turun Matkailuoppaiden puheenjohtajana sekä Opasliiton toimistosihteerinä tehnyt opastoimintaa tunnetuksi sekä omalla alueellaan että koko Suomessa. Annamari on myös kehittänyt uusia opastuksia ja toiminut aktiivisesti oppaiden ammatin ja koulutuksen kehittämiseksi.

Turussa tullaan kesäkaudella järjestämään yhdistyksen toimesta kesäopastuksia, joista saa tietoa yhdistyksen verkkosivuilta www.turunmatkailuoppaat.fi.

Lisätietoja antaa yhdistyksen puheenjohtaja Annamari Laine sekä yhdistyksen varapuheenjohtaja Liisa Ruonti, sähköposti turunmatkailuoppaat@gmail.com.