Kansainvälinen matkailuoppaan päivä 21.2.

Kansainvälisenä matkailuoppaan päivänä 21.2.2024 Suomen Opasliitto haluaa korostaa koulutettujen ja auktorisoitujen oppaiden merkitystä Suomen matkailulle. Suomen oppaat ja opasyhdistykset saivat oman liittonsa 50 vuotta sitten.

Juhlavuoden teema on ”Auktorisoidut oppaat yhdessä jo 50 vuotta – Auktoriserade guider tillsammans redan i 50 år”.

Kansainvälistä matkailuoppaan päivää on ympäri maailmaa vietetty helmikuun 21. päivänä 1990-luvulta lähtien. Päivä muistuttaa meitä kaikkia oppaiden merkityksestä sekä kansainvälisessä että kotimaisessa matkailussa.

Vuoden 1952 olympialaiset antoivat ensimmäisen sysäyksen järjestäytyneelle opastoiminnalle Suomessa. Kansainvälisiä vieraita haluttiin palvella asiantuntevien ja kielitaitoisten oppaiden avulla. Eri paikkakunnille syntyi opasyhdistyksiä, joissa paikallistietouden opettelun ohella nähtiin tärkeänä myös opastustaitojen kouluttaminen ja kielitaito. Lopulta 1974 perustettiin Suomen Opasliitto valvomaan oppaiden koulutusta ja laatua sekä edistämään opastustoiminnan kehittämistä.

Suomen matkailu kasvaa jälleen pandemian jäljiltä, kansainväliset matkailijat näyttävät löytävän tiensä Suomeen. Meillä kaikilla Suomen matkailun toimijoilla on nyt näytön paikka. Vastuullinen matkailu ja Suomen ainutlaatuiset matkailukohteet ovat valttejamme, mutta niin ovat myös auktorisoidut, koulutetut oppaat, joita meillä on liki joka puolella Suomea valmiina kertomaan Suomesta ja omasta paikkakunnastaan monipuolisesti ja laadukkaasti.

Turun matkailuoppaat ovat käytettävissäsi. Katso opaslistaus täältä.